Det koreanska köket - en introduktion

Har du hört talas om Bulgogi, Kimchi eller kanske Bibimbap? Då har du med andra ord hört talas om en liten del utav det koreanska kökets delikatesser. Själv är jag ingen Kimchikock, utan köper helst den färdig i en koreansk mataffär och fokuserar istället på de andra rätterna.

I Korea kretsar livet kring maten och det är främst husmanskosten som regerar i det koreanska köket. Det som kännetecknar det koreanska köket är att det är nyttigt, fräscht, innehåller mycket grönsaker och kött. Det finns inga krångligheter, allt ska vara enkelt trots att det är resturangklass på det som lagas hemma. Att laga koreansk mat är inte speciellt krångligt, det ska bara göras med stor eftertanke så brukar det bli bra. Mycket av de ingredienser som behövs till det koreanska köket finns att tillgå i vanliga välsorterade matvarubutiker eller andra asiatiska butiker. Det som kan vara lite knepigt att få tag på är den koreanska chilipastan, Kodjochang. I Stockholm, där jag bor, finns den att tillgå på ett flertal ställen, men jag är medveten om att det kan vara svårare ute i övriga landet.

Lite kort kan man säga att det finns några vanliga smaksättare som används flitigt i det koreanska köket, och det är: chilipulver, chilipasta, purjolök/salladslök, sesamolja, soja, ingefära, socker och vitlök. Det jag brukar ha hemma jämt är en stor burk chilipasta, sesamolja och soja; dessa tycker jag är allra viktigast.

I Korea äter man utan egen portionstallrik och maten kommer istället i smårätter, vilket alla gemensamt äter ur. Jag brukar dock göra en kompromiss genom att ha olika små rätter/ingredienser som man får plocka av till en egen tallrik, som man sedan äter ifrån själv.

Som alltid när man börjar med något nytt ska man ha en bra kokbok också, och då rekommenderar jag starkt "Koreansk mat" av Byung-Hi och Byung-Soon Lim; en koreansk kokbok på svenska. Den har iaf gjort mig inspirerad till att laga mer koreansk mat, samt att den är väldigt lättläst och enkel.

Så, vad väntar du på? Sätt igång och laga!

Kommentarer
Postat av: Niklas

Kul med koreansk mat på bloggen, mer sådant!

2010-10-28 @ 16:10:39
URL: http://outerheaven.blogg.se/
Postat av: Linda

Niklas: Kul att du gillar! Håll utkik för jag kommer lägga upp diverse maträtter vartefter!

2010-10-28 @ 16:22:16
URL: http://yvlima.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0